فهرست مطالب
تفاوت پروفیل سبک و سنگین چیست + روش تولید و کاربرد
مقاطع فولادی به طور کلی به دو گروه مقطع باز و مقطع بسته دستهبندی میشوند. از جمله محصولات مقطع بسته میتوان به لوله، قوطی، پروفیل و… و برای محصولات مقطع باز میتوان به تیرآهن، ناودانی، نبشی و… اشاره کرد. ضمن اینکه پروفیلها با در نظر گرفتن ویژگیهایی همچون روش تولید، موارد مصرف و وزن نیز در دستهبندیهای مختلفی جای میگیرند. در این مقاله تصمیم داریم به دستهبندی پروفیلها براساس وزن آنها بپردازیم. پروفیلها از لحاظ وزن به دو گروه پروفیل سبک و پروفیل سنگین تقسیم شده و عواملی که در دستهبندی آنها به سبک و سنگین تأثیرگذار است، وزن و ضخامت ورقی است که در تولید آنها به کار میرود.
پروفیل سنگین
پروفیل سنگین از نظر ظاهری به شکل مربع و مستطیل تولید میشود. تولید این پروفیل به روش نورد گرم انجام شده و در تولید آن از ورق سیاه با ضخامتی بیشتر از 1.5 میلیمتر استفاده میشود. همچین در بازار در دو نوع پروفیل سنگین ساختمانی و پروفیل سنگین صنعتی در دسترس است.
موارد مصرف پروفیل سنگین
پروفیل سنگین اغلب برای موارد زیر مورد مصرف قرار میگیرد:
- استفاده در صنایعی که به تحمل وزن زیاد نیاز دارند
- استفاده در ساخت ماشینآلات صنعتی
- استفاده در صنعت ماشینسازی
- استفاده در صنعت راهسازی
- استفاده در صنعت ساختمانسازی
ویژگیهای پروفیل سنگین
از جمله ویژگیهای پروفیل سنگین میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مقاومت خمش و پیچش آن بالا است
- درجه تحمل سختی آن زیاد است
- خاصیت جوشپذیری بالایی دارد
- قیمت پروفیل سنگین مناسب و اقتصادی است
پروفیل سبک
پروفیل سبک به پروفیل مبلی نیز معروف است. برخلاف پروفیل سنگین که با استفاده از نورد گرم تولید میشود، پروفیل سبک با نورد سرد انجام میشود. همچنین این پروفیل با استفاده از ورق روغنی ساخته شده و در تولید آن استانداردهای DIN2394 و EN10219-2 اعمال میشود. از جمله پروفیلهای سبک میتوان نبشی و ناودانی را نام برد. نبشیها در سایزهای 20 تا 50 و ناودانیها نیز در سایزهای 10، 12 و 18 تولید میشوند.
موارد مصرف پروفیل سبک
پروفیل سبک اغلب برای موارد زیر مورد مصرف قرار میگیرد:
- استفاده در صنعت ماشینسازی
- استفاده در صنعت کشاورزی
- استفاده در صنعت لوازم خانگی
- استفاده در تولید مبلمان
- استفاده در دوچرخهسازی
ویژگیهای پروفیل سبک
از جمله ویژگیهای پروفیل سبک میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سرعت تولید آن زیاد است
- قابلیت شکلپذیری بالایی دارد
- قابلیت جوشپذیری بالایی دارد
- تنوع زیادی در اندازه دارد
- تنوع وزن آن زیاد است
- قابلیت آبکاری دارد
- نیاز به صرف زمان و هزینههای پایینی دارد
تفاوت پروفیل سنگین و پروفیل سبک
حالا که با دو نوع پروفیل سنگین و پروفیل سبک و همچنین موارد مصرف و ویژگیهای هر یک از آنها آشنا شدید، بهتر است به تفاوتهای بین این دو پروفیل بپردازیم.
اولین تفاوت پروفیل سبک و پروفیل سنگین در ورق مصرفی برای تولید آنها است. زیرا برای تولید پروفیل سبک از ورق روغنی و برای پروفیل سنگین از ورق سیاه استفاده میشود.
دومین تفاوت بین این دو پروفیل، موارد مصرف هرکدام از آنهاست. از آنجایی که در تولید پروفیل سنگین از ورقی با ضخامت بیشتر از 1.5 میلیمتر استفاده میشود، در نتیجه از این پروفیل برای مواردی استفاده میشود که نیاز به تحمل وزن زیادی دارد. اما چون در تولید پروفیل سبک از ورقی با ضخامت کمتر از 1.5 میلیمتر استفاده میشود، معمولاً برای مواردی استفاده میشود که حساسیت بیشتری داشته و نیاز به دقت بالاتری دارد.
سومین تفاوت بین پروفیل سنگین و پروفیل سبک در قیمت آنها است. پروفیل سبک از نظر قیمتی گرانتر از پروفیل سنگین است، اما از آنجایی که قیمت پروفیل براساس وزن محاسبه میشود، قیمت پروفیل سبک کمتر از پروفیل سنگین تمام میشود.
روش تولید پروفیل
روش تولید پروفیل به این صورت است که ابتدا مواد اولیهی آن تهیه میشود که بخش عمدهی آن از فولاد مبارکه است. سپس کلافها به نوارهایی با عرض مشخص برش داده میشوند. در نهایت نیز با استفاده از دستگاههایی همچون گیوتین، فرمینگ، انباره، برادهبرداری، سردکن و سایزینگ، لولهی پروفیل تولید میشود. برای تولید پروفیل نیز از دو روش مستقیم و غیرمستقیم استفاده میشود.
تولید پروفیل با روش مستقیم
در تولید پروفیل با روش مستقیم، پس از اینکه کلافها به نوارهایی با عرض مشخص برش داده شد، آنها را از میان دو قالب در بالا و پایین عبور میدهند تا نوار تغییر شکل دهد. در نهایت نیز دو لبهی بهم آمده را به وسیلهی جوش به یکدیگر وصل میکنند. سپس سایز آن را مشخص کرده و برش داده میشود. محصول نهایی نیز دستهبندی شده و به انبار ارسال میشود. پروفیلهایی که با روش مستقیم تولید میشوند دارای ابعاد دقیقتر و کیفیت بهتری هستند.
تولید پروفیل با روش غیرمستقیم
در تولید پروفیل با روش غیرمستقیم، پروفیل به وسیلهی ماشین نورد شکل داده شده و لوله به شکل موردنظر تولید میشود. پس از آن مرحلهی جوش دادن انجام میشود. در مقایسه با روش مستقیم، این روش از دقت کمتری برخوردار است.
منبع » سایت شاهین فلز سپاهان » www.shahinfelezsepahan.com