0 تا 100 کاربرد واتر استاپ در سازه های بتنی
صنعت ساخت و ساز روز به روز در حال پیشرفت است و همواره از مصالح و تجهیزات جدید و کاربردی تری مثل واتراستاپ برای بهبود طول عمر سازه استفاده می شود. سبک ساختمان سازی در دنیای امروز با گذشته بسیار فرق می کند و مهندسین ساخت و ساز بهترین و باکیفیت ترین متریال را برای ساخت سازه ها به کار می برند. در روش های نوین، علاوه بر توجه ویژه به استحکام و دوام بنا، با استفاده از روش های بهینه ای مانند سبک سازی ساختمان سعی می شود از حداقل میزان مصالح نیز استفاده شود.
یکی از مصالح پرکاربردی که در بسیاری از منابع آموزشی به آن اشاره می شود، واتراستاپ است. واتراستاپ ها نقش مهمی در افزایش مقاومت سازه های بتنی در برابر نفوذ آب دارند. این مواد محافظ ساختمان در برابر عوامل آسیب زا هستند و مقاومت آن را بالا می برند.
در زمینه ساخت و ساز، منابع آموزشی زیادی نیز وجود دارد که در مورد بهترین مصالح، مطالب آموزشی و مفید زیادی ارائه کرده اند. در واقع بسیاری از نویسندگان ایرانی و خارجی با نوشتن کتاب ها و مقاله های مفید به مجری های ساختمان کمک می کنند تا سازه ای با دوام و مقاوم بسازند.
واتراستاپ چیست؟
واتراستاپ ها در مفاصل سازه های بتنی برای محافظت از آن در برابر آب یا انواع سیالات استفاده می شوند. این مصالح به خوبی درزهای سازه های بتنی را پر و آب بندی می کنند و طول عمر سازه را بالا می برند.
واتراستاپ ها معمولا حین فرآیند بتن ریزی و قالب بندی سازه بتنی استفاده می شوند. این نوارهای انعطاف پذیر و پهن در محل درزها قرار می گیرند و نقص های سازه های بتنی را از بین می برند.
شما می توانید در زمینه های مختلف حوزه ساخت و ساز کتاب هایی دانلود کنید و دانش تان را در این زمینه بالا ببرید. منابع معتبری همچون کتاب طراحی اتصالات فولادی در راستای حفظ مقاومت سازه با کمترین هزینه ساخت ممکن، راه گشای طراحی ساختمان های مدرن و مستحکمی هستند.
از واتراستاپ به 2 دلیل مهم و اساسی استفاده می شود که در ادامه آن ها را بیان می کنیم:
- فرایند بتن ریزی توسط مجری های ساختمان در چندین مرحله مختلف انجام می شود. بعد از هر مرحله یک استراحت به سازه بتنی داده خواهد شد که همین استراحت بتن را سفت می کند. بر اثر سفت شدن بتن درزهای اجرایی ایجاد می گردند که به راحتی آب و سیالات را از خود عبور می دهند. اکنون به منظور آب بندی بتن، واتراستاپ به کار می آید.
- کارشناس ها و مجری های ساختمان حرکت های انبساطی یا انقباضی و حرکت ناشی از عوامل محیطی مثل زلزله را در سازه های بتن پیش بینی می کنند. به همین منظور در این سازه ها دزهای 1 تا 3 سانتی متری به وجود می آورند. این درزها در مدیریت تنش ها بسیار کاربردی هستند، منتهی باید با مصالح مناسبی پر شوند که در اینجا کاربرد واتر استاپ مشخص می شود.
آشنایی با انواع واتراستاپ از لحاظ جنس
واتراستاپ ها انواع مختلفی دارند که بر اساس نوع و مدل پروژه باید یکی از آن ها را برای پر کردن مفاصل سازه های بتنی استفاده کنید. اما آیا مدل های مختلف این مصالح را می شناسید؟
واتراستاپ پی وی سی
واتراستاپ های پلیمری یا پی وی سی از قابلیت جوش پذیری بالایی برخوردارند و قیمت مناسب تری نسبت به مدل های لاستیکی دارند.
این مصالح سایزها و فرم های مختلفی دارند و بر اساس نوع مفصل انتخاب می شوند.
واتراستاپ فلزی
در گذشته از واتراستاپ های فلزی استفاده زیادی می شد، اما با ظهور مصالح پلیمری به مرور این مصالح محبوبیت خود را بین مجری های ساختمان از دست دادند. این نوع از مصالح قیمت زیادی دارند و دلیل استفاده از فلزهای گران قیمت و استفاده از پوشش های پلیمری در برخی مدل ها به جهت افزایش مقاومت است.
واتراستاپ هیدروفیلی
واتراستاپ های هیدروفیلی نمونه پیشرفته مصالح پلیمری هستند که از ترکیب پلیمر الاتسومری و فیلر به وجود می آیند. از مصالح هیدروفیلی معمولا در زمان جایگزین کردن بتن های جدید با بتن های قدیمی استفاده می شود. این مصالح در پر کردن مفاصل سازه های غیر بتنی نیز کاربرد دارد.
انواع واتراستاپ بر اساس محل قرارگیری
واتراستاپ ها از نظر محل قرارگیری نیز در مدل های مختلفی دسته بندی می شود که در ادامه انواع آن ها را معرفی می کنیم:
- مدلهای میانی
- مدل های کفی
- مدل های روکار
نحوه به کار گیری واتراستاپ
تکنسین ها و مجری های ساختمان واتراستاپ ها را طی فرآیند بتن ریزی در بخش بالایی بتن قرار می دهند که نیمی از آن داخل بتن و نیمی دیگر بیرون است. اکنون تکنسین ها قسمت بیرونی را نیز داخل بتن جایگذاری می کنند و مقاومت بتن در برابر مایع ها و سیالات افزایش پیدا خواهد کرد.
تکنسین ها در زمان استفاده از واتراستاپ باید به عوامل و نکته های مهمی توجه داشته باشند که ادامه برخی از این نکته ها را شرح می دهیم:
- میزان فشار هیدرواستاتیک
- نوع سازه
- میزان ضرورت مهار
- استفاده در مقابل مواد شیمیایی خورنده
- حرکت مفصل
تکنسین ها برای اتصال واتراستاپ ها به سازه های بتنی از 2 روش مختلف استفاده می کنند که شامل:
- در روش اول تکنسین ها در 2 طرف واتراستاپ چسب به کار می برند و به لایه ها فشار می آورند تا کاملا جذب یکدیگر شوند.
- در روش دوم تکنسین ها از ابزارهایی مثل هویه یا اتو استفاده می کنند تا با تبدیل کردن 2 سر واتراستاپ به مواد مذاب آن ها را به یکدیگر وصل کنند.
کاربرد واتر استاپ چیست؟
کاربرد واتر استاپ در صنعت ساخت و ساز بسیار زیاد است. در واقع این مصالح در زمینه های مختلفی به کار می رود.
در ادامه لیستی از موارد کاربرد واتر استاپ را بیان کرده تا با قابلیت ها و کارایی این مصالح بیشتر آشنا شوید:
- طبقه های منفی ساختمان ها
- استخرها
- تونل های زیر زمینی
- فاضلاب ها
آشنایی با 13 مزیت واتراستاپ
واتراستاپ ها مزیت ها و ویژگی های مثبت زیادی دارد که آن را تبدیل به انتخاب اول بسیاری از مجری های ساختمان می کنند. در ادامه مهمترین مزیت ها واتراستاپ را برایتان لیست می کنیم:
- افزایش مقاومت سازه در برابر نم و رطوبت
- کاربرد دائمی و همیشگی
- قابلیت ارتجاعی و شکل پذیری بالا
- قابلیت استفاده در سطوح هموار یا ناهموار
- سمی نبودن و قابلیت استفاده در آب
- عدم تغییر شکل در برابر فشار زیاد
- مقاومت زیاد در برابر آب
- نصب راحت و ساعت در سریع ترین زمان
- عدم نیاز به دستگاه جوش برای نصب و پیاده سازی
- مقاومت کششی بسیار زیاد زمان جا به جایی درز
- استحکام شیمیایی زیاد در برابر عوامل مخرب
- مستحکم در مقابل فشارهای هیدرواستاتیکی
- تنوع بالا
کلام آخر؛ واتر استاپ، افزایش مقاومت سازه بتنی!
0 تا 100 کاربرد واتر استاپ در سازه های بتنی نشان می دهد به کارگیری آن برای مقاوم سازی این بناها در برابر نم و رطوبت، بسیار اهمیت دارد. این مصالح در انواع مختلف، نقش مهمی در آب بندی مفاصل سازه های بتنی دارند و مقاومت سازه را در برابر آب و سایر سیالات بالا می برند. انواع واتراستاپ در ساخت استخر و تونل های زیرزمینی نیز بسیار پرکاربرد است.