مصارف و کاربردهای روی

مصارف و کاربردهای روی


مصارف و کاربردهای روی

قرن هاست که از روی استفاده می شود. به دلیل کم بودن نقطه جوش و واکنش شیمیایی فلز روی (روی جدا شده دود می شد و در دسترس نبود) ، از زمان های قدیم از خصوصیات واقعی این فلز مطلع نبودند. کالاهای برنجی با قدمت 1400-1000 سال پیش در فلسطین و اشیای سطحی با 87٪ روی در ترانسیلوانیا پیش از تاریخ کشف شده است.
تولید برنج به رومیان نسبت داده می شود و به 30 سال قبل از میلاد مسیح برمی گردد. آنها کالامین و مس را با هم در یک کارخانه جعل گرم کردند ، که باعث کاهش مقدار اکسید روی در کالامین شد و فلز روی آزاد توسط مس به دام افتاد و به آلیاژ تبدیل شد. برنج حاصل از آن یا در قالب ریخته می شد یا به اشکال مختلف چکش می خورد.

وزن اتمی این محصول 65.38 دانسیته 7.133 نقطه ذوب 419.83 درجه سانتیگراد درجه سختی از نظر واحد 2.5 میلی آمپر دارای ظرفیت 2 در جدول دوره ای گروه II با ایزوتوپ های طبیعی 70-68-66-64 و ایزوتوپ های رادیواکتیو 72-76-63 -63 60 بر روی فلز نرم و سفید با قابلیت چکش زدن مواد جامد و پایه های خاکستری محلول در آب و محلول در آب.
مصارف و کاربردهای روی مانند سایر فلزات به آرامی واکنش نشان می دهد. با اکسیژن و سایر غیر فلزات ترکیب شده و با اسید رقیق واکنش داده و گاز هیدروژن آزاد می کند. روی چهارمین فلز است که بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد و بعد از آهن ، آلومینیوم و مس بیشترین تولید فلز است. حالت اکسیداسیون مشترک این عنصر +2 است.

مصارف و کاربردهای روی

فلز روی و صنعت آن

فلز روی به رنگ سفید مایل به آبی یا نقره ای است که در پوسته زمین یافت می شود. فراوانی روی در طبیعت بسته به موقعیت و فصل متفاوت است.
روی خالص در دمای طبیعی بسیار نرم و شکننده است و به راحتی با چکش می شکند. همچنین ، این ماده قابل جمع شدن نیست. روی بیشتر در طبیعت در گوگرد یافت می شود.
این فلز در اشکال مختلف تجاری مانند: شمش و توده های ورق و سیم میله گرانول و پوسته پوسته ارائه می شود. این فلز یکی از مهمترین و با ارزش ترین فلزات است که در صنایع مختلف به ویژه در ساخت آلیاژها و صنایع گالوانیزه کاربردهای فراوانی دارد. این فلز نقش اساسی در ساختار اقتصادی هر کشور برای تولید و تکمیل انواع محصولات صنعتی دارد. سرب و روی در طبیعت همیشه با هم مخلوط می شوند و دارای سنگهای جاسازی کننده مشترک هستند.
ویژگی ها در:
این فلز از نظر ویژگی های عملکردی مانند واکنش با آهن ، مقاومت در برابر خوردگی ، خواص الکتروشیمیایی ، نقطه ذوب کم ، سیالیت ، ظرفیت پردازش سطح بالا ، مقاومت ، آلیاژ پذیری ، شکل پذیری ، مقاومت در برابر کشش بالا ، ماده مغذی ، ترمیم و بهبودی یافته و کاربردهای مختلف
هنگامی که این فلز با آلومینیوم 4٪ آلیاژ شود ، مقاومت عملکرد و سختی آن بسیار افزایش می یابد. منفی بودن الکترون باعث استفاده گسترده آن در باتری های خشک شده است.

ویژگی های فلز روی

  • شکل پذیری
  • الکتروشیمیایی
  • درجه ذوب پایین
  • مقاومت در برابر خوردگی
  • سیالیت
  • استحکام
  • ویژگی های آلیاژی

ویژگی های فلز روی نظیر (مقاومت در برابر خوردگی )( واکنش پذیری با آهن ) و (خاصیت الکتروشیمیایی) فلز روی موجب استفاده از آن به عنوان یک (پوشش مناسب در برابر خوردگی ) گالوانیزاسیون ، گردیده است . از فولاد گالوانیزه در صنایع ساخت و ساز ، نیرو، ساخت امکان رفاهی شهری (نظیر نیمکت و میزو…) کشاورزی و حمل و نقل استفاده میشود.

درجه ذوب پایین ، سیالیت و استحکام روی موجب استفاده از آن در ریخته گری شده است .

ازاین فلز در تولید آلیاژهای مختلفی نظیر برنج ، آلیاژهای آلومینیوم و آلیاژهای منیزیوم استفاده می شود که این آلیاژها در صنایع ساخت و ساز ،اتومبیل سازی الکتریکی و … کاربرد دارد.

شکل پذیری و مقاومت در برابر خوردگی این فلز سبب تولید ورقه های روی می شود که از آنها در صنعت ساخت و ساز استفاده می شود .

خاصیت الکتروشیمیایی این محصول موجب استفاده از آن در تولید باتری ها شده است.

خاصیت شیمیایی این فلز موجب استفاده از آن در تولید باتری ها شده است .

کاربردهای روی

آمار جهانی کاربردهای روی و نهایی این فلز روی در بخش های مختلف اقتصادی به شرح زیر می باشد شرکت آلپرت ضایعات در زمینه خریدار ضایعات در تهران در خدمت همشهریان میباشد.

  1. گالوانیزاسیون
  2.  برنج و برنز
  3. وسایل نیم ساخته
  4. مصارف شیمیایی
  5. ساخت و ساز
  6. حمل و نقل
  7. مهندسی عمومی
  8. کالاهای مصرفی و الکتریکی

مصارف و کاربردهای روی در صنعت گالوانیزاسیون

روشی برای پوشش فلزات فاسد شدنی با استفاده از فلزات دیگر همچون روی می باشد . یکی از عمده ترین محصولات تولیدی ،آهن سفید (آهن گالوانیزه ) است.

فولاد گالوانیزه شده در هر جایی ممکن است استفاده شده باشند از جمله ساختن لوله بخاری ،کانال کولر ،شیروانی منازل ،لوله های آب و غیره. گالوانیزاسیون حدود ۴۷-۵۰% از مصرف روی را شامل می شود و عمده ترین صنعت مصرف کننده فلز روی به شمار می‌رود.

فلز رویویژگی های فلز روی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *