فهرست مطالب
بازیافت ضایعات کشورهای صنعتی
کشورهای صنعتی توسعه یافته که هم از فناوری و هم از سرمایه لازم برای بازیافت ضایعات برخوردارند ، توانسته اند نتایج مثبتی در این زمینه به دست آورند. به طوری که تجربیات آنها می تواند الگویی برای مشارکت سایر کشورها در پیشبرد این جنبش سبز و موثر باشد. برخی از این کشورها به شرح زیر است:
بنگاه ضایعات تهرانی در زمینه خریدار ضایعات در رتبه نخست گوگل میباشد و در زمینه خرید و فروش ضایعات در خدمت شما عزیزان در کل کشور میباشد.
بازیافت ضایعات آلمان
آلمان یکی از پیشتازان در زمینه بازیافت ضایعات است ، به طوری که در حدود سه دهه گذشته ، توانسته از این مواد بسیار سود ببرد. این کشور به دلیل ابداع یک سیستم جداسازی کامل و جامع ضایعات در محل تولید ، از جمله مسکونی ، اداری ، تجاری ، تفریحی ، صنعتی ، خدماتی ، تولیدی و … توانسته است به این سطح از پیشرفت دست یابد. -مدت سال منتهی به 2008 ، نرخ بازیافت کشور 16 درصد افزایش یافت و به 64 درصد رسید. البته فرهنگ سازی در سالهای اخیر حجم کل ضایعات را تا حدی کاهش داده و تعداد فوق را به 62٪ کاهش داده است. در واقع، شهروندان آلمانی آنقدر آگاه شده اند که باید تولید ضایعات را کاهش دهند. طبق قانون مدیریت پسماند آلمان ، زباله های خانگی توسط مقامات محلی اداره می شود. یعنی عملیات جمع آوری ، حمل ، اندازه گیری و بازیافت و دفع زباله به طور کامل به این صورت انجام می شود.
در این کشور یک قانون ساده و موثر در مورد ضایعات وجود دارد. این قانون می گوید “هیچ فضایی برای ذخیره زباله و ضایعات غیر طبیعی وجود ندارد.” این قانون می گوید اقلامی غیر از زباله که چاره ای جز دفن ضایعات برای آنها وجود ندارد باید بازیافت شوند. به این ترتیب ، ما می توانیم بستری برای سرمایه گذاری در این صنعت و فرصتی برای گسترش زمینه اقتصادی فراهم کنیم. جالبتر اینکه در پی اجرای این قانون ، تولیدکنندگان نیز دیدگاه خود را در مورد بسته بندی محصولات خود تغییر داده و به سمت سادگی حرکت کرده و با بسته بندی شیمیایی پیچیده جایگزین آنها شده اند.
فعالیت های آلمان محدود به موارد فوق نیست ، بلکه با اشتغال 200،000 نیروی انسانی شامل کارکنان و کارگران ، که تقریباً 50 میلیارد دلار گردش مالی سالانه ایجاد می کند ، آنها بخش اقتصادی ضایعات و ضایعات تولید داخلی را مدیریت می کنند. همچنین نمایشگاه های مختلفی را در فواصل زمانی مختلف در طول سال به سرپرستی نمایشگاه اقتصاد پسماند برگزار می کند. در واقع امکان فرهنگ سازی و ارتقای سطح آگاهی شهروندان و تبادل نظر بین متخصصان از این طریق وجود دارد.
شکل زیر به صورت شماتیک سیاست آلمان در مورد مدیریت ضایعات را نشان می دهد.
بازیافت ضایعات آمریکا
یکی دیگر از کشورهای پیشرفته در زمینه بازیافت ضایعات و مدیریت مناسب آن ایالات متحده است که از اواخر دهه هفتاد اقدامات مختلفی را در این زمینه انجام داده است. در این کشور ، مدعی و صاحب قدرت و فناوری ، قانون کنترل و حفاظت از محیط زیست در سال 1978 به تصویب رسید ، که بر اساس آن بازیافت ضایعات به عنوان یکی از مهمترین اقدامات در بحث مدیریت ضایعات اختصاص داده شد.
قابلیت بازیافت 28 درصد ضایعات تولیدی یکی از دستاوردهای قانون است که طی 15 سال تقریباً دو برابر شده و بسیاری از شرکتها را به فعالیت در این بخش تشویق کرده است، هرچند هزینههای پایین نیز به دنبال دارد.
مقامات آمریکایی در این زمینه بسیار محتاط بوده اند و با تبدیل تهدیدها به فرصتهایی برای تولید ضایعات و عواقبی که می تواند بر محیط زیست داشته باشد ، نتایج خوبی کسب کرده اند. به طوری که از آن به عنوان فرصت شغلی یاد می شود. این می تواند در سایر کشورها برای حل مشکل تولید ضایعات اجرا شود. از آنجا که در دنیای امروز ، این مواد یکی از مهمترین چالش ها محسوب می شوند و بدون شک ، بدون مدیریت مناسب و کارآمد ، می توانند جنبه های مختلف زندگی انسان را تحت تأثیر قرار دهند.
در زمینه مدیریت ضایعات، ایالات متحده به گونه ای عمل می کند که دولت فقط در مدیریت ضایعات جامد دخیل است و مابقی به بخش خصوصی واگذار می شود و بخش خصوصی 59 درصد از کنترل ها و مانیتورهای مدیریت ضایعات کشور را تشکیل می دهد. جالب اینجاست که تا سه دهه پیش ، دولت بیش از 50 درصد مدیریت ضایعات را انجام می داد و از مداخله بخش خصوصی به عنوان راهی برای حل مشکلات و مشکلات مربوط به این موضوع استفاده می کرد. منابع خبری مختلف در ایالات متحده از گردش مالی 26 میلیارد دلاری در طول یک سال از بازیافت ضایعات های مختلف خبر می دهند که 137640 فرصت شغلی مستقیم ایجاد کرده است.
اگر کشورهای در حال توسعه و نیمه صنعتی بتوانند از چنین الگوهایی پیروی کنند ، مطمئنا نتایج مثمر ثمرتری را به دست خواهند آورد. زیرا در چنین کشورهایی ، نرخ بیکاری بسیار بیشتر از کشورهای صنعتی است و میزان آلودگی ناشی از ضایعات و ضایعات بیشتر است.
مدیریت ضایعات ژاپن
درخشش کشور صنعتی ژاپن در مدیریت ضایعات نیز به چشم می خورد. این کشور آسیایی که توانایی رقابت با کشور های صنعتی اروپایی مختلف را دارد، بازیافت را جزو اصولی ترین سیاست های خود قرار داده و سالانه مقادیر بالایی از ضایعات مختلف به ویژه کاغذ، فلزات و پلاستیک ها را به چرخه بازیافت و تولید باز می گرداند. در حال حاضر هر شهروند ژاپنی به طور میانگین 1131 گرم زباله در طول یک روز ایجاد می کند که 20 درصد از آن، بازیافت می شوند. در راستای اجرای چنین برنامه هایی، توانستند در سازگاری و همچنین کاهش اثر تغییر اقلیم نیز موفق عمل کنند به طوی که تولید گاز های گلخانه ای را با کاهش مصرف سوخت های فسیلی، قطع کمتر درختان و استخراج منابع معدنی به حداقل رسانده اند.
صنعت بازیافت ضایعات استرالیا
از دیگر کشور های پیشرو در صنعت بازیافت ضایعات مختلف می توان به استرالیا اشاره کرد. کشوری که به آمار 52 درصدی در این زمینه دست یافته است و توانسته نام کشور خود را جزو برترین های این صنعت قرار دهد. 2/1 درصد تولید ناخالص ملی در استرالیا از این صنعت به دست می آید. 5/7 تا 5/11 میلیارد دلار گردش مالی سالانه استرالیا نیز به همین بخش اختصاص دارد. مطالعات و بررسی های مختلفی که در این رابطه صورت گرفته است نشان می دهد، اشتغال زایی، نیرو محرکه و انگیزه اصلی شهروندان استرالیایی برای مشارکت در این امر می باشد که طبیعتاٌ فرهنگ سازی نقش مهمی برای این موضوع دارد.
بالغ بر ده هزار شغل به صورت مستقیم و بیست و هشت هزار شغل به صورت غیر مستقیم به این شیوه به وجود آمده است. در این کشور با دفن نمودن هر ده هزار تن ضایعات ، 8/2 شغل ایجاد می گردد. این در حالی است که با بازیافت همین مقدار ضایعات 2/9 شغل به وجود می آید. با این تفاسیر عدم مدیریت ضایعات می تواند فرصت های شغلی را بیش از یک سوم کاهش دهد.
ضایعات سوئد
در حالی که کشور های مختلف، ضایعات را به عنوان یک معضل شناخته و دولتمردان را به فکر راهکاری برای کنترل و هدایت درست آنها در مسیر های بازیافت واداشته است، سوئد با کمبود ضایعات روبه رو شده و اقدام به واردات آنها از کشور های همسایه می کند. در این کشور فقط یک درصد از پسماند های تولید شده در منازل، قابلیت بازیافت ندارند که رقمی بسیار دور از ذهن می باشد. چرا که حتی کشور های اروپایی نیز این رقم را به سی و هشت درصد رسانده اند.
سی و شش درصد ضایعات تولیدی سوئد، برای بازیافت و چهارده درصد آنها برای تولید کود مصرف می شود. میانگین بازیافت ضایعات در اروپا بیست و دو درصد بوده که کشور سوئد چهارده درصد از میانگین اروپا بالاتر است. علاوه بر این، چهل و نه درصد آنها نیز به منظور تامین بیست درصد از برق لازم برای دستگاه های گرما زا و همچنین دویست و پنجاه هزار خانوار سوزانده خواهند شد. ظرفیت بالای دستگاه های سوزاننده ضایعات در این کشور بالاتر از میزان پسماند موجود در آن است که همین امر مسئولان را برای واردات حدود دو میلیون تن ضایعات در سال ترغیب می کند که هشتصد هزار تن از توسط کشور نروژ تامین می شود. با توجه به هزینه های در حال افزایش انرژی، این موضوع اهمیت خاصی دارد. قوانین سخت گیرانه و جدی نیز به منظور کنترل گاز های آلاینده ناشی از کارخانجات بازیافت در این کشور وضع شده است.
مدیریت ضایعات سوئیس
در سوئیس شیشه و کاغذ ضایعات دور ریخته نمی شود و در سوپرمارکت ها از سطل مخصوصی برای جداسازی انواع شیشه استفاده می شود. در شهرهای مختلف این کشور ، کاغذ ضایعات به صورت رایگان و ضایعات سبز جمع آوری می شود که ناشی از مرتب سازی خانه ها است و امکانات مختلف نیز هر دو هفته یکبار جمع آوری می شود.
سطح آگاهی عمومی به حدی رسیده است که شهروندان باتری های دست دوم را به سوپرمارکت ها تحویل می دهند و آلومینیوم و قلع ضایعات را در جعبه های مخصوص آنها و سایر ضایعات ها از جمله روغن و مواد شیمیایی قرار می دهند. فرم های کاملاً جدا شده جمع آوری می شوند تا هزینه جداسازی آنها به حداقل برسد. هشتاد درصد بطری های پلاستیکی که متداول ترین بسته بندی نوشیدنی ها هستند بازیافت می شوند که علاوه بر ملاحظات زیست محیطی ، جنبه های مالی و اقتصادی را نیز در نظر می گیرد. علیرغم این واقعیت که بازیافت به صورت رایگان در این کشور انجام می شود ، قانونی در این زمینه تصویب شده است که باید برای دفع ضایعات پرداخت شود. در حقیقت ، هر کیسه ضایعات دارای برچسب است که حداقل یک یورو قیمت دارد.