فهرست مطالب
ضایعات فیلترهای روغن
بازیافت ضایعات فیلترهای روغن : فیلترهای روغن کارکرده، مانند روغن کارکرده، ضايعات محسوب می شوند و باید به درستی بازیافت شوند. در مواردی که عملی و مقرون به صرفه است، فیلترهای خالی روغن کارکرده برای بازیافت روغن جمع آوری می شود. فیلترهای روغن کارکرده حاوی فلزات کوچکی هستند که می توانند مجددا مورد استفاده قرار گیرند و فولادسازان می توانند از آنها به عنوان ماده اولیه استفاده کنند.
فیلترهای روغن کارکرده خودرو یکی از محصولاتی هستند که به شدت برای محیط زیست آلاینده هستند، ضایعات فیلترهای روغن دفع غیرقانونی یا نادرست روغن موتورهای فرسوده می تواند تاثیر بسزایی بر محیط زیست داشته باشد. مطالعات نشان می دهد که یک گالن روغن مصرف شده می تواند تا یک میلیون گالن آب را آلوده کند. اما در عین حال می توان آنها را بازیافت کرد و تهدید آلودگی و مضر بودن آنها را به فرصتی برای افزایش ارزش و استفاده مجدد و عدم آلودگی محیط زیست و ده ها فرصت موثر دیگر تبدیل کرد. این مقاله به بررسی بازیافت فیلترها و سایر مواد روغنی ضايعات می پردازد.
قسمت های قابل بازیافت فیلترهای روغنی
فیلتر خودرو پس از پایان عمر مفید در دو مرحله بازیافت می شود. ابتدا مرحله تخلیه روغن که در آن این روغن به عنوان روغن مصرف شده یا سوخته در نظر گرفته می شود و پس از جمع آوری به واحدهای پالایشی فرستاده می شود که در آنجا ناخالصی هایی مانند ترکیبات سنگین، آسفالت، موم و … جدا شده و مواد افزودنی به آن تبدیل می شود. قسمت های قابل بازیافت فیلترهای روغنی روغن موتور، روغن پایه و سایر روغن های مورد نیاز و استفاده مجدد از آن. درصد زیادی از نفت استفاده شده تصفیه، تخلیه و به عنوان انرژی جایگزین برای گاز طبیعی استفاده می شود و درصد باقی مانده به روغن هیدرولیک تبدیل می شود. قسمت بدنه فیلتر که حدود 2 درصد وزنی فیلتر را تشکیل می دهد نیز برای فرآیند قطعه سازی، پرس و استفاده مجدد به واحدهای مربوطه ارسال می شود.
فرآورده های ضایعات آهن یا به عبارتی ضایعات آهن حاصل از خرد کردن، خرد کردن و فشار دادن فولاد بدنه فیلتر و همچنین روغن مورد استفاده در داخل فیلتر. روغن کارکرده را می توان به عنوان سوخت استفاده کرد یا می توان آن را طی فرآیندهای مختلف تصفیه کرد، قطعات فلزی و ناخالصی ها را حذف کرد و مجددا مورد استفاده قرار داد. آهن ضايعات که پرس شده و به کارخانه ها و کارگاه های مربوطه ارسال شده است، می تواند به عنوان محصولات جدید (تسمه، سیم و …) مورد استفاده مجدد قرار گیرد. بنابراین استانداردی برای این دو محصول (ضایعات بازیافتی و روغن مستعمل) وجود ندارد و نمی توان استانداردی برای آنها تعریف کرد. البته در مورد روغن، هر چه روغن مصرف شده ناخالصی کمتری داشته باشد، هزینه فرآیند تصفیه کمتر و بهتر می توان آن را تصفیه کرد.
مزایای بازیافت فیلتر روغنی
نه تنها دور انداختن فیلترهای روغن کارکرده از نظر هدر رفتن منابع روغن و فولاد ایده خوبی نیست، بلکه حتی پس از تخلیه و دفن روغن فیلتر، روغن و سایر آلاینده های باقی مانده در فیلتر می توانند فرار کنند. مزایای بازیافت فیلتر روغنی فیلتر نفوذ کرده و باعث آسیب به طبیعت و آلودگی خاک و آب می شود. غلظت های بسیار کم روغن مصرفی در آب می تواند باعث تغییر طعم آب شود و حتی غلظت های کمی بیشتر می تواند باعث مشکلات عملیاتی در تصفیه فاضلاب شود.
شکل و طراحی کلی فیلترهای روغنی
تقريباً تمامي فيلترهاي روغن داراي يك شكل و طراحي چرخشي مانند بوده كه به راحتي قابل دفع (spin-on disposable) می باشند. شكل زیر نشان دهنده اين طراحي مي باشد.
شکل و طراحی کلی فیلترهای روغنی : قوطی، صفحه پایه و لوله مرکزی از فولاد ساخته شده است. مواد فیلتر معمولاً سلولزی است و واشرها نوعی درزگیر و چسب پلیمری هستند. فیلترهای روغن کم حجم (LD) بیشتر در خودروها و کامیون های کوچک استفاده می شود. این فیلترها معمولاً دارای قطعه ای به نام Anti-Siphon در طراحی خود هستند. این شیر ضد سیفون به عنوان یک ادویه روی پمپ روغن عمل می کند و از برگشت روغن فیلتر نشده قبل از فیلتر شدن به موتور جلوگیری می کند. اما اگر این شیر ضد سیفون پس از جداسازی از خودرو خارج نشود، فیلتر روغن مصرف شده حتی در صورت تخلیه روغن، مقدار زیادی روغن را در خود نگه می دارد. فیلترهای روغن با حجم بالا (HD) مورد استفاده در تریلرها یا تراکتورها معمولاً فاقد شیر ضد سیفون هستند، اما به دلیل سطح نسبتاً زیاد، توانایی نگهداری مقدار قابل توجهی روغن را دارند. طراحی خاص فیلتر روغن معمولاً شامل 30 تا 50 درصد وزنی فولاد و 45 تا 60 درصد وزنی روغن است.