فهرست مطالب
انواع ناودانی و کاربرد آنها در ساختمان
به مقاطع فولادی که به شکل U انگلیسی هستند، ناودانی گفته می شود. این محصول که در دسته پروفیل های باز قرار دارد و به سه روش پرسی، فابریک نورد سرد و فابریک نورد گرم تولید می شود. بنابراین، در هنگام خرید ناودانی باید بدانید که به چه نوع ناودانی نیاز دارید.
در تولید به شیوه پرسی با قرار گرفتن ورق فولادی در دستگاه رول فرمینگ، فولاد شکل U گرفته و محصول با دستگاه های پرس تولید می شود در حالی که در روش فابریک، ناودانی از ابتدا به همان شکل اولیه تولید می شود، به همین علت به آن ها ناودانی فابریک می گویند. علاوه بر روش های تولید، ناودانی ها از نظر ظاهر در دو شکل ناودانی مشبک و ساده در بازار موجود می باشند.
تاریخچه ناودانی
استفاده از ناودانی از اوایل قرن بیستم آغاز شد. در زمان جنگ جهانی دوم، ناودانی به عنوان یکی از مقاطع فولادی مهم در ساختمان سازی بود. بعد از جنگ جهانی سوم، کارخانههای تولید کننده فولادی گسترش بیشتری پیدا کرد و به همین دلیل تولید فولاد و ناودانی، رو به فزونی یافت.
با رشد کاربرد سازههای فلزی در ساختمان، تقاضا برای محصولات فولادی افزایش یافت و به همین منظور تولیدکنندگان به تولید بسیاری از مقاطع فولادی به خصوص ناودانی پرداختند.
استانداردهای ناودانی
به طور کلی می توان گفت که ناودانی از لحاظ کاربرد به دو صورت U و C تعریف شده است. بر اساس کاربرد برای ناودانی در داخل کشور دو استاندارد UPN و UPE در نظر گرفته شده است. تفاوت این دو استاندارد در بال های به کار رفته شده در هریک از این دو مورد می باشد.
استاندارد UPE دارای بال های موازی است و برای ناودانی C اختصاص پیدا کرده است، اما استاندارد UPN دارای بال های مخروطی شکل است و برای ناودانی U مورد استفاده قرار می گیرد. ناودانی UPN که به ناودانی اروپایی معروف است در مقایسه با ناودانی های موجود در کشور ناودانی وزن سنگین تری دارد و از آن بیشتر در پروژه های صنعتی و بزرگ استفاده می شود.
ناودانی با سه استاندارد در جهان تولید می شود:
- استاندارد اروپایی DIN-1026 یا UPN و UNP
- استاندارد مقاوم به خوردگی DIN EN ISO 12944-3
- استاندارد فرانسه
- NF A 45-255
انواع ناودانی بر اساس شکل ظاهری
ناودانی از نظر ظاهری به دو شکل ساده و مشبک ساخته می شود. روش تولید هر دو ناودانی مشابه است, اما از لحاظ ابعاد و وزن با یکدیگر تفاوت دارند. نوع ساده آن که در سایزهای 8, 10, 12, 14 و 16 موجود است با ارتفاع های متنوعی بین 30 تا 400 میلی متر تولید می شود و غالبا در ساخت پل های باربر, پایه و قاب پله ها, چهارچوب ها, تجهیزات دریایی و اسکلت کامیون مورد استفاده قرار می گیرد. در مقایسه با ناودانی ساده, ناودانی مشبک وزن سبکتری دارد و همین دلیل منجر به کاربرد بیشتر آن در مقاوم سازی سازه های فولادی می شود.
انواع ناودانی از لحاظ ساختار
ناودانی ها از لحاظ ساختاری نیز متفاوت با یکدیگر تولید می شوند. طبقه بندی انواع ناودانی بر اساس شکل بال عبارت است از:
- UPE
- UPN
- UNP یا اروپایی
انواع ناودانی بر اساس جنس
ناودانی استنلس استیل
ناودانی استنلس استیل که به آن فولاد ضد زنگ هم گفته می شود با استفاده از شمش استیل در دو مدل فابریک و پرسی تولید می شود و هر یک از آنها کاربردهای مختص خود را دارد.
ناودانی گالوانیزه
این محصول مشابه ناودانی ساده از طریق نورد سرد و گرم تولید می شود. پوشش فلزی که بر روی ناودانی گالوانیزه قرار گرفته, توانایی مقاومت ناودانی را در برابر زنگ زدگی افزایش می دهد و در صورتی که شکسته شود, در برابر رطوبت و اکسیژن نیز مقاومت دارد. بیشترین میزان مصرف این نوع ناودانی در ترمیم بناهای معماری, تجهیزات ساخت و ساز, ماشین آلات و تشکیلات دریایی است.
ناودانی آلومینیوم
ناودانی آلومینیوم از جنس آلیاژهای آلومینیومی ساخته می شود و به علت مزایایی از قبیل سبک وزن بودن,جوش پذیری بالا, مقاوم در برابر خوردگی, شکل پذیری و استحکام خوب, برای تولید انواع اسکلت سازه ها, چهارچوب درب و پنجره, شاسی تریلرها و کشنده, مناسب است. ناودانی آلومینیومی در سه حالت رنگی, خام و آبکاری شده تولید می شوند.
انواع ناودانی بر اساس وزن
ناودانی ها از نظر وزنی به دو دسته سبک و سنگین تقسیم می شوند. وزن ناودانی سبک بر اندازه های درج شده در جدول اشتال منطبق نیست, یعنی وزن و ابعاد این ناودانی کمتر است, به همین منظور به آن ناودانی سبک می گویند. از ناودانی سبک بیشتر در ساخت پله ها, تجهیزات ساختمانی و ترمیم بناهای معماری استفاده می شود. اما ناودانی سنگین به لحاظ وزنی دقیقا مطابق با وزن درج شده در جدول اشتال است و اکثرا در ساخت تیرها, خرپاها, ستون ها و تجهیزات صنعتی به کار می رود.
کارخانه های تولید کننده ناودانی در ایران
از مهمترین کارخانه های تولید ناودانی در ایران می توان به کارخانه شکفته مشهد، مجتمع فولاد البرز، کارخانه ناب تبریز، صبا فولاد منظومه، نورد یاران زنجان و صنایع فولاد کوهپایه اشاره کرد. برای اطلاع از قیمت محصولات این کارخانه ها و قیمت روز آهن آلات میتوانید از جداول قیمتی شرکت آهن یک (ahan1.com) بهره ببرید، و اطمینان داشته باشید که این قیمتها همه روزه توسط کارشناسان این شرکت که چندین سال در این حوزه فعالیت دارند بروزرسانی میگردد. همینطور میتوانید از تجربیات کارشناسان این شرکت به صورت رایگان با تماس تلفنی مشاوره دقیق بگیرید تا از خرید خود مطمئن باشید.