میلگرد رامکا
میلگرد رامکا: سازه های بتنی از سیمان و ماسه ساخته شده اند. برای اینکه هر سازه ای به اندازه کافی استحکام داشته باشد، از میله های فولادی در ساخت ستون های آن استفاده می شود. بدون این میله های فولادی، ساختمان استحکام کششی ندارد. معمولا در ساخت سازه های بتن آرمه، به منظور ثابت نگه داشتن هر ستون در موقعیت خود، پس از اعمال آرماتورهای ستون از رامکا استفاده می گردد. در واقع به فاصله بین قالب و ستون، میلگرد رامکا یا پاشنه بتن گفته می شود. رامکا هم به صورت بتنی و هم به صورت فولادی اجرا می گردد آرماتوربندی ستون در بتن آرمه، یکی از کارهایی است که در ساختمانسازی انجام میگیرد و بعد از آن باید هر ستون را در راستای صاف نگه دارند. جهت ثابت نگه داشتن این ستونها میتوان از میلگرد رامکا استفاده کرد.
نحوه استفاده از میلگرد رامکا
نحوه استفاده از میلگرد رامکا :میلگرد رامکا یا پاشنه بتنی یک قطعه فولادی است که طول آن تقریبا به اندازه یک ستون است. به کارگیری رامکا در قالب ستون، عمل ستونبندی را سادهتر میکند.
نکته مهم در اجرای رامکا، دقت بالا است، زیرا اگر در نحوه اجرای آن خطای جزئی وجود داشته باشد، باعث اختلال در ستونها میشود. همچنین سایز میلگرد رامکا با توجه به نوع ساختمان و توسط مهندس تخمین زده میشود.برای نصب رامکا، اول در فاصله ۱۰ سانتیمتری از پایین ستون، میلگرد به اندازه ستون نصب میشود. در مرحله بعد، ۴ میلگرد به شکل عمودی قرار میگیرند.
برای نگه داشتن میلگرد میتوان روش جوشکاری یا سیم آرماتوربندی مخصوص به کار برد. اما باید توجه داشت که استفاده از روشهای جوشکاری، مشکلات و موانعی نیز دارد. مثلا، برای جوشکاری روی میلگرد آجدار محدودیتهای وجود دارند. بنابراین استفاده از این روش توصیه نمیشود و جهت تقویت بهتر است از سیمهای مخصوص استفاده کنید.بهتر است از رامکای فولادی در نزدیکی آب یا در مکانهایی که خطر بارندگی شدید وجود دارد، استفاده نکنید. زیرا باعث فرسایش پایه ستون میشود. در چنین شرایطی پیشنهاد میشود از رامکای بتنی استفاده کنید.وقتی نصب میلگرد رامکا در ستون کامل شد، قالب نیز باید برداشته شود. در حین انجام این کار، آخرین قسمت از بخش فولادی نمایان میشود که در واقع میتواند زنگ خطر باشد، زیرا احتمال پوسیدگی در این منطقه وجود دارد. فرسایش در این بخش میتواند آرماتوربندی و ستونبندی را تحت تاثیر قرار دهد.
انواع میلگرد رامکا
- میلگرد رامکا فولادی کربنی
- میلگرد رامکا ورق فلز
- میلگرد رامکا با روکش اپوکسی
- میلگرد رامکا فولاد ضدزنگ
رامکا فولادی کربنی
رامکا فولاد کربنی، متداول ترین متریال برای ساخت میلگرد رامکا است و گاهی به محصول نهایی آن “میله سیاه” نیز گفته می شود. این نوع میلگرد به راحتی خورده می شود و برای استفاده در مناطقی که رطوبت زیاد دارند، مناسب نیست. با این حال محبوبیت بیشتری در مقایسه با سایر انواع میلگردها دارد.
رامکا ورق فلز
رامکا ورق فلز این نوع میلگردها معمولاً برای تقویت راه پله ها و سقف ساختمان به کار می روند. رامکا ورق فلز از قطعات ورق های فولادی ساخته شده است و به صورت موج دار می باشد.
رامکا با روکش اپوکسی
رامکا با روکش اپوکسی این نوع میلگردها نسبت به سایر انواع میلگردها، قیمت بالاتری دارند. آنها به دلیل داشتن روکش اپوکسی، مقاومت بالایی در برابر خوردگی پیدا کرده اند. بنابراین استفاده از آن ها در مناطقی که در تماس با آب نمک است، رایج می باشد.
رامکا فولاد ضدزنگ
رامکا فولاد ضدزنگ: همانند فولاد کربن، از فولاد ضد زنگ هم می توان برای ساخت این نوع میلگردها استفاده کرد. در واقع میلگرد رامکا از جنس فولاد ضدزنگ، مقاومت بیشتری در برابر خوردگی دارد و به عنوان یکی از مصالح مقرون به صرفه در مناطقی که رطوبت زیاد است، در نظر گرفته می شود.
کاربرد میلگرد رامکا
کاربرد میلگرد رامکا در مراحل مختلف ساختمان سازی همچون چیدمان ستون ها، قالب بندی و تراز کردن فاصله میلگردها، خطا و مشکلاتی به وجود می آید. همچنین با وجود استحکام و مقاومت بتن در برابر بارهای وارده، ممکن است به دلیل عدم تحمل در برابر فشارهای کششی، سازه خراب شود. برای حل این مشکلات، از مصالح فولادی استفاده می گردد.
به عنوان مثال، با استفاده از میلگرد رامکا تقویت اولیه در برابر تنش های کششی ناشی از بارهای داخلی در عناصر سازه ایجاد می شود. عملکرد این میلگرد در یک تیر بتنی که فقط دو انتهای آن پشتیبانی شده اند، بدین صورت است که رامکا با تقویت بتن، تنش کششی را به خود جذب می کند و در نتیجه مانع از ترک خوردن یا شکستن بتن می شود. در بعضی موارد، به منظور ایجاد تقویت ثانویه، علاوه بر آرماتور اولیه، رامکا به عنوان آرماتور ثانویه در برابر انبساط های حرارتی، مقاومت بیشتری ایجاد می کند و مانع از پیشرفت ترک می شود. همچنین کاربرد دیگر میلگرد رامکا، کنترل نیروهای برشی ناشی از بارهای خارجی در سازه می باشد.
علاوه بر این، یکی دیگر از کاربردهای این میلگرد کاهش ضخامت بتن روی سطح فوندانسیون است. معمولا مخلوطی از مواد مختلف مانند خاکستر و سنگدانه برای بتن ریزی کف ساختمان استفاده می شود که ترکیب همه اینها با هم، ضخامت دال بتنی را افزایش می دهد. ولی استفاده از رامکا نه تنها استحکام سازه را بالاتر می برد، بلکه امکان استفاده از دال بتنی باریکتر را نیز فراهم می کند.
نصب رامکا بتنی
نصب رامکا بتنی :نحوه اجرای رامکای بتنی به این صورت است که قبل از بتنریزی ستونها، از طنابی در پایین و کنار ستون استفاده میکنند. پس از طنابکشی، از تخته در پشت آن استفاده میشود و آن را با بلوک یا آجر محکم میکنند. این کار در ۴ طرف ستون انجام میشود. پس از این، بتنریزی با ارتفاع ۱۰ سانتیمتر صورت میگیرد.
رعایت نکات میلگرد رامکا
رعایت نکات میلگرد رامکا:
در هنگام اجرای میلگرد رامکا به نکات زیر توجه کنید:
- از آنجایی که رامکا در پایین ستون نصب میشود، باید در اجرای آن بسیار دقت کنید.
- به طور کلی میتوان گفت رامکا بخشی از ستون است. بنابراین باید در بتنریزی و میزان آن دقت شود تا مشکلی در ستون به وجود نیاید.
- نحوه اجرای رامکا باید به صورت یکپارچه انجام شود و وجود درز در حین اجرا مجاز نیست. حتی اگر فاصله بین دو درز خیلی کم باشد باز هم مشکل دارد. این امر مخصوصا در مناطق زلزلهخیز مهم است.
- در مناطق مستعد آب و هوای مرطوب و بارانهای سیل آسا، نباید از رامکای فولادی استفاده کرد. زیرا باعث زنگزدگی و آسیب به ستون میشود.
- اگر بتن مورد استفاده در ساخت ستونها به شکل دستی ساخته شدهاند، بهتر است از بتن رقیق استفاده کنید تا قالب به خوبی پر شود. برای ساخت بتن رقیقتر، عیار سیمان بیشتری به کار ببرید.